Translate

J. van Medevoort
Piano Informatie
Onderhoud & Tips

een smal menu Iphone menu voor je mobieltje

Pianobedrijf v. Medevoort

Info en Bouwjaar van Piano Merken...Maak een schatting van het bouwjaar van je piano.
Tijdens de 19e en vroege 20e eeuw maakten piano´s een ongelooflijke evolutie door.
Hieronder ziet u verschillende stijlen en modellen die u kunnen helpen bij het bepalen van het type en de geschatte leeftijd van uw piano.

Amerikaanse piano┤s met bouwjaar en bij behorende stijl.

Duitse piano┤s met bouwjaar en bij behorende stijl.

Engelse piano´s met bouwjaar en bij behorende stijl.

Nederlandse piano´s met bouwjaar en bij behorende stijl.


De piano werd pas in het laatste kwart van de 19e eeuw populair. Voor die tijd had de vierkante piano de voorkeur die de pianomarkt domineerde.
In het begin en midden van de 19e eeuw werden rechtopstaande piano´s op beperkte schaal gebouwd.

Toen de 20ste eeuw naderde, begonnen makers hun productie te verplaatsen van de vierkante piano naar de staande piano, omdat de smaak van het publiek begon te veranderen en huizen steeds kleiner werden en minder geschikt voor grote vierkante piano´s. In de jaren 1880 en 1890 nam de productie van rechtopstaande piano aanzienlijk toe en tegen het laatste decennium van de 19e eeuw was de vierkante piano die de afgelopen eeuw de markt domineerde, bijna verdwenen. Omdat dit het hoogtepunt van het Victoriaanse tijdperk was, bouwden fabrikanten hun staande piano´s met exotische houtsoorten en weelderige houtsnijwerken, vaak met ongelooflijk sierlijke en weelderige modellen die pasten bij de inrichting van het tijdperk. Het laatste decennium van de 19e eeuw heeft een aantal van de beste vakmanschappen en kwaliteiten ooit in de pianofabricage verwerkt.

Na het begin van de eeuw begon de smaak te veranderen en begon de piano wat meer gestroomlijnd te worden. De opzichtige stijlen van de late 19e eeuw maakten plaats voor een meer klassiek en eenvoudig ontwerp. Het eerste decennium van de 20e eeuw kwam een verandering in het zich ontwikkelende stijlenaanbod van de grote pianofabrikanten.

De pianola werd vanaf 1900 gebouwd en wordt bediend via een geperforeerde papierrol die boven het toetsenbord is geplaatst en grote pompende pedalen onder het toetsenbord, waar een vacuüm wordt gecreëerd dat lucht door gaatjes in de papierrol trekt, waardoor de pianonoot wordt gespeeld. Rond 1920 domineert de pianola de markt.

Het tijdperk van de jaren 1920 werd beschouwd als de gouden eeuw van de pianobouw. Tegen die tijd hadden pianofabriekanten de piano geëvolueerd tot een perfecte machine. De rechtopstaande piano was geëvolueerd naar een heel eenvoudig basisontwerp, dat er functioneler uitzag dan ooit tevoren. Met uitzondering van antieke meubelstijlen zoals Louis XV en de Franse provinciale waren de meeste rechtopstaande piano´s zonder versieringen of franjes. In plaats daarvan resulteerden eenvoudige vierkante pilaren en gestroomlijnde lijsten in een zeer modern ogende piano die als overzichtelijk en prachtig simplistisch werd beschouwd. Deze eenvoudig uitziende piano´s waren over het algemeen van uitstekende kwaliteit.


home page Maak gebruik van alle pagina's op de home page,
en van de mail mogelijkhedenmail mogelijkheden
Mail deze link!
Vul het e-mailadres in van iemand die u attent wil maken op deze webpagina:
Pianobedrijf v. Medevoort

Copyright © 1997 - 2019
Pianobedrijf v. Medevoort. Alle rechten voorbehouden.