J. van Medevoort
Piano Informatie
Onderhoud & Tips

een smal menu Iphone menu voor je mobieltje

Pianobedrijf van Medevoort    
 
Info en Bouwjaar van Piano Merken...
Pianostemmen...

 

Haarhygrometer in de piano...

De ideale luchtvochtigheid in uw huis is tussen de 55 en 70% hetgeen u kunt aflezen op een hygrometer.

Een hygrometer kan gecontroleerd worden, of deze nog correct is, door de hygrometer in een natte doek te wikkelen en een kwartiertje op de verwarming te leggen. De hygrometer moet nu een relatieve luchtvochtigheid aangeven van 97%. Wanneer dit niet het geval is kan de hygrometer door u zelf geijkt te worden door aan het stel schroefje aan de achterkant van de hygrometer de wijzer zelf te verplaatsen op 97% met behulp van een kleine schroevendraaier. Een haarhygrometer moet wel elk jaar gecontroleerd worden of deze nog correct functioneert.

De hygrometer ophangen in de buurt van de piano heeft totaal geen zin, want u meet dan de luchtvochtigheid van de kamer en die kan misschien goed zijn voor de buitenkant van de piano, maar in de piano is het veel droger omdat een piano afgesloten kast heeft. Wanneer u een luchtvochtigheid wilt meten, dan moet u in de piano de hygrometer bevestigen, en gaat het percentage zakken onder de 50 % dan moet u vocht gaan toevoegen, met een hydroceel unit, en deze moet boven in de piano gemonteerd worden.

hygrometer

Het ideale luchtvochtigheid percentage in de piano is 42 % voor een nieuwe en relatief jonge piano.
Van een oude piano is het hout wat brosser en minder flexibel, en kan het zijn dat het percentage hoger moet zijn. Het ideale percentage in de oude piano is veelal boven de 50 %. Het verstandigste is dat in overleg met uw stemmer van uw pianobedrijf te doen. Zet onder in het instrument, geen vazen gevuld met water en oude kranten, omdat deze voor teveel vocht op een plek zorgen, en dat geeft roest vorming op de besnaring onder in de piano!
Heeft u geen piano maar een vleugel, dan kunt u het beste een luchtbevochtiger in de kamer nemen.

 

Mail deze link!
Vul het e-mailadres in van iemand die u attent wil maken op deze webpagina: 

Pianobedrijf van Medevoort

Copyright © 1997 - 2018
Pianobedrijf van Medevoort. Alle rechten voorbehouden.