J. van Medevoort
Piano Informatie
Onderhoud & Tips

een smal menu Iphone menu voor je mobieltje

Pianobedrijf van Medevoort    
 
Info en Bouwjaar van Piano Merken...
Pianostemmen...

 

Hydroceel Unit...

hydroceel

De luchtvochtigheid in de piano kan het beste op peil gehouden worden door de aanschaf van een hydroceel, die boven in de piano gemonteerd dient te worden en daar de luchtvochtigheid min of meer regelt, dat wil zeggen wanneer het te droog is zal de hydroceel zijn vocht verdampen tot de luchtvochtigheid bereikt is en zal dit percentage vasthouden, uitgaande van het feit dat de hydroceel binnen het stook seizoen dan wel regelmatig minimaal elke maand gevuld moet worden, en tijdens een zeer strenge en droge vorst periode na 14 dagen een keer extra vullen.

Buiten het stook seizoen is de vochtigheidsgraad in huis veel hoger en zeker met de natte zomers tegenwoordig is er vaak geen noodzaak tot vullen. Als we een lange periode bijzonder droog zomer weer krijgen, dan kunt u de hydroceel een paar keer tussendoor vullen. ( afhankelijk van de woning ). De hydroceel heeft een compacte massieve vulling, die water kan opnemen en kan verdampen en bij regelmatig vullen zal deze lang meegaan. Vergeet men op tijd te vullen  of men is te laat met vullen, dan zal de vulling gaan inkrimpen en gaat in het omhulsel los zitten, de hydroceel zal sneller slijten doordat de vulling er uit spoelt, minder vocht kan opnemen en daardoor minder verdampen zodat deze weer verder inkrimpt.
Een nieuwe hydroceel zal weer aangeschaft moeten worden bij Pianobedrijf van Medevoort.

Plaatst u eerst de hydroceel in de plastic zak, dan vullen met koud water en laat deze + 10 min. staan.

De hydroceel er uit halen, omdraaien en daarna doet u hetzelfde maar dan met andere zijde. Nadat beide kanten + 10 min. in het water hebben gestaan, gooit u eerst het water uit de plastic zak, en daarna haalt u de hydroceel er uit, dat voorkomt dat de plastic zak dubbel knakt, en morsen.

Heeft u een ligbad, dan hoeft u niet te rommelen met een plastic zak. Eerst een laag koud water in het bad, en dan u legt + 10 min. de hydroceel in het water.

Hoe u de hydroceel ook vult, u zet na het vullen de hydroceel rechtop in een hoek en deze laat u + 10 min. uitlekken, daarna afdrogen en in de piano terug plaatsen, dit kan eventuele lekkage voorkomen.

Nooit de water straal op hydroceel richten.  hydroceel

Heeft u geen piano maar een vleugel, dan kunt u het beste een elektrische verdamper in de kamer plaatsen die de vochtigheidsgraad op peil houd.
Een vleugel heeft de kast altijd open en staat vrij in de kamer zodat de vochtigheidsgraad in de ruimte bepalend is.

Als u een keer de hydroceel vergeten bent te vullen, dan dient u na het vullen, de hydroceel na 14 dagen opnieuw te vullen om het peil weer op te bouwen. Dit is voor de piano noodzakelijk omdat de hydroceel als het te droog is, veel sneller gaat verdampen, en zou na 3 weken al weer droog zijn.
Dus als u de hydroceel elke maand vult, dan mag deze dus nog niet leeg zijn en daardoor is de vochtigheid in de piano keurig op peil.

Het magische woord is hier regelmaat en doordat veel mensen vergeten op tijd de hydroceel te vullen, krijgt een piano te veel schommelingen en dat veroorzaakt een snellere ontstemming van de piano door losse pinnen, een te droog klankbord kan scheuren en er kan schade optreden aan het mechaniek.

Helaas bestaan er nog steeds piano stemmers die zeggen dat ze verstand hebben van piano´s maar die blijkbaar het verkeerde vak hebben gekozen.
Deze mensen verkopen / adviseren u een verdamper in de kamer voor de piano wat totaal zinloos is omdat een piano een gesloten kast heeft.
Helaas geven deze mensen u nooit garantie als u de piano kapot heeft gestookt, want daarop kunt u natuurlijk wachten.

De Hydroceel moet op tijd gevuld worden.
Schrijf het in uw notitie boek en/of scheurkalender voor het gehele jaar bij voorbaat.

Een verstandige herinnering, die veel geld kan besparen.

 

Mail deze link!
Vul het e-mailadres in van iemand die u attent wil maken op deze webpagina: 

Pianobedrijf van Medevoort

Copyright © 1997 - 2018
Pianobedrijf van Medevoort. Alle rechten voorbehouden.